onsdag 24 april 2013

Morotsbröd med timjan




Hejsan!!

En underbar kruka med timjan och en ensam 
påse med morötter i kylen fick mig att
bläddra i Monica Ahlbergs
Rosendals
Trädgårdscafé.
Och valet blev enkelt:

Morotsbröd med timjan

50 g smör
50 g jäst
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vatten
2 msk ljus sirap
1 msk salt
2 msk färsk hackad timjan eller 1 msk torkad
3 1/2 dl rivna morötter
5 dl grahamsmjöl
8-9 dl vetemjöl

Till pensling och garnering:
1 ägg
grovt salt och timjan

Smält smöret. Blanda i mjölken och vattnet.
Rör ut jästen i lite av degspadet som ska vara fingervarmt.
Tillsätt sirap, salt, timjan, morötter, grahamsmjöl
och till sist vetemjölet lite i taget.
Blanda noga och knåda väl.
Låt degen jäsa under bakduk i cirka 45 min.
Ta upp degen och knåda den i några minuter.
Forma avlånga bröd el runda bullar.
Låt jäsa på smord plåt utan bakduk i ca 15 min.
Pensla bröden med det lättvispade ägget och
strö över lite havssalt och timjan.
Grädda bullar ( ca 20 st.) i 250 g i ca 12 min.
Långa bröd gräddas i 200-225 g i ca 17-20 min.

Lycka till!!

Saftiga och goda bullar till soppan!!
Jag fick mer än godkänt vid middagsbordet!
Det är ju alltid kul!


Ha en fin kväll!

ANNIKA


1 kommentar: